Renslingans Kennel

Drentsche Patrijshond och Strävhårig tax

 

Våra hundar

          Ilse, Merel, Corinne, Belle, Millie och Elliot  

J, C.I.B., SE UCH, FI UCH, SE V-12,

Ilse fan't Suydevelt

född 2008-01-04

 

Våren 2008 hämtade vi Ilse i provinsen Drenthe i Nederländerna och flög med henne i en liten väska hela vägen till Sverige.

Den åttaveckor gamla valpen har nu vuxit upp till en energisk, nyfiken och orädd hund som älskar att göra saker tillsammans med oss. Hon är social, ibland nästan i överkant, och charmar alla hon träffar, såväl människor som hundar.

Som jakthund mognade Ilse rejält under 2011. Med ens var det som om allt började "falla på plats". Träningen gav äntligen utdelning. Den höstens ripjakt var fantastisk med många och stora ripkullar och en hund som satte sig pladask när 10-12 ripor flög upp. Under 2012 tränade vi henne på fält nere i Mellansverige och kunde under hösten starta på fältprov med goda resultat: Två 1:a pris i ÖKL och två starka 2:a pris. Under 2013 startade hon i elitklass och fick 3 x 2:a pris, varav en 7:a på fält. 2014 har hon redan ett 2:a pris, EKL, på fjäll och ett 1:a pris, EKL, fält. Nu behövs bara ett till 1:a pris, EKL, och Ilse blir SE JCH!

Framförallt är hon en fantastisk riphund på fjället. Anpassningsbar, outtröttlig och en riktig fågelfinnare, som dessutom håller god kontakt utan att vara trångsökt. En verklig fröjd att ha med på jakt!

Ilse har fått sju fina valpar, 2012 och 2013.

 

 

 

J, SE JCH, C.I.B., C.I.E., NORD UCH, SE UCH, N UCH,          DK CH, SE VCH, NO VCH, DK V-18

Renslingans Corinne

född 2015-04-07

Merel fick tio fina valpar och av dessa blev det Corinne som stannade kvar hos oss. En parning som vi gjorde för att få fram den hund vi själva ville ha. Vi har inte blivit besvikna! Under den första jaktsäsongen levererade Corinne över förväntan för en så ung hund. Hon sökte klokt och systematiskt, nyttjade vinden väl och höll god och jämn fart. Fin jaktlust och massor med motivation har hon, samtidigt som hon hela tiden håller kontakt. Allt det vi vill ha av en drent!

Redan vid andra svenska jaktprovsstarten fick hon ett 1:a pris i UKL på fjäll, vilket följdes av ett 1:a pris i UKL på fält och därefter ett 1:a pris i ÖKL på fält. Några veckor senare fick hon ännu ett 1:a pris i ÖKL på fält, endast 18 månader gammal. Det betydde att hon gick upp i elitklass och på vårfjällproven i april 2017 fick hon en 6:a och en 8:a i EKL på fjäll. 2018 fick hon 2 st 1:a pris i EKL  på fjäll, varav ett med betyg 8. Om man fått fälla fågel på ett av dessa prov hade hon varit svensk jaktchampion. Så först hösten 2018 fick hon det eftertraktade första priset där fågel får fällas, och det med ännu en 8:a. Det betyder att hon blev Svensk Jakt Champion med 3 x betyg 8 på fjäll, både på höst och vår! 

Sommaren 2016 bevisade hon sin spårvillighet genom att bli svensk viltspårschampion. 2017 blev hon även norsk viltspårschampion.

Också utställningsresultaten har varit goda. Endast 2 år och 1 månad gammal blev hon svensk utställningschampion. Kort därefter blev hon även norsk utställningschampion. Och 2018 blev hon Internationell Champion, C.I.B.

BPH med skott är gjord tillsammans med flera av hennes syskon. Härligt att se att goda mentala egenskaper går igen i kullen: arbetsvilliga, orädda, hanterbara.

Corinne är en fantastisk jakt- och arbetskamrat, men framför allt är hon en underbart härlig familjemedlem som lyser upp vår vardag varje dag!

Corinne har fått en kull med fem valpar 2019.

 

 

SE VCH Millie Dogwood of Shadydowns

född 2015-10-25

Strävhårstaxen Millie kommer även hon från Nederländerna. Med pappa NL JCH (Drev), NL VCH Wannes Uit de Boevenkuil har hon att brås på och hon har glatt oss från första stund. Hon har börjat jagas in och driver rådjur fint med utmärkt skall. Annars är det eftersök hon får göra mest och hon är en stjärna på viltspårsprov som hon går klockrent varje gång. I juli 2017 blev hon svensk viltspårschampion, och nu ligger fokus på drevjakt till hösten. På utställning har hon 2 x Excellent. Dessutom, och kanske framför allt, är Mille en underbart tillgiven, glad och trevlig familjemedlem - med stor och rastypisk karaktär!

 

J, SE JCH, SE VCH, SE UCH, N UCH, FI UCH, NORD UCH, C.I.B., C.I.E,  FI V-15, HE V-15

Merel fan't Suydevelt

född 2012-04-25

Vår jaktprinsessa Merel har från 10 veckors ålder visat att jobba, springa och söka fågel är det bästa hon vet. Vid 13 veckor simmade hon och hämtade fågel, vid 5 månader sökte hon av fjäll och fann ripor på löpande band, vid 14 månader klarade hon eftersöksgrenarna i UKL vid första försöket med högsta poäng, inte ens 1,5 år gammal fick hon 2 x 1:a pris i UKL på fält första gångerna hon startade, kort därefter fick hon 1:a pris i ÖKL på fält på Gotland. Hösten 2014 fick hon ett 2:a pris, ÖKL, fält och ännu ett 1:a pris, ÖKL, fält. Det betydde att hon var tvungen att starta i EKL, endast 2,5 år gammal. Under hösten fick hon ett 1:a pris i EKL och ett 2:a pris i EKL, båda på Gotland, där det enbart jagas vild fågel. Snart därefter fick hon ännu ett 1:a pris i EKL och blir därmed första drent någonsin att bli svensk jaktchampion!

Med andra ord: En mer arbetsvillig och jaktduglig hund är svårt att få. Dessutom är hon en härligt social och älskvärd hund som är en fröjd på hemmaplan. Allt det vi önskar av en drent!

Liksom Ilse är Merels utställningsresultat utmärkta. Den 1 juni 2014 blev hon svensk utställningschampion, endast 2 år och 1 månad gammal. En månad senare blev hon norsk utställningschampion. Kort därefter även finsk utställningschampion. Det betyder att hon blev den första drent som kunde ansöka om och därefter titulera sig Nordisk Utställningschampion.

En officiell MH (Mentalbeskrivning hund) gjordes i maj 2014 och visade att Merel är en orädd och harmonisk hund som snabbt assimilerar sådant som hänt och går vidare till nästa uppgift. Framför allt var det tydligt att hon är en mycket arbetsinriktad hund som inte stressar upp sig i onödan. BPH med skott visade därefter samma sak.

Merel har fått en kull med tio valpar 2015, en kull om fyra 2016 och en kull om 7 valpar 2018.

 

 

 J, SE VCH, SE UCH, N UCH, SE JV-17         Belle v.'t Wilhoeckske

född 2017-02-25

Importtiken Belle är noga utvald från fina gamla linjer i Nederländerna som har allt det som vi vill ha av en drent: utmärkt jakthund, familje- och gårdshund, vilja att vara till lags, god hälsa och en lättsam, stabil mentalitet. Hon är av samma typ som våra övriga hundar, men så obesläktad med dem som det går att vara i denna ras. Vid 11 veckors ålder hämtade vi henne i Nederländerna och stannade därefter där tills hon blev 15 veckor gammal och stor nog att resa över gränserna. Belle är en fantastisk stabil och trevlig hund och mycket lovande på alla vis, vilket utförd BPH bekräftade när den gjordes i juli 2018.

På jaktprovsdebuten på fjäll hösten 2018 fick hon först en 6:a (2 pris) pga. att fåglarna var lätta och hon inte hann visa resning, därefter ett fint 1 pris med betyg 8 i ukl. I alla moment har hon visat utmärkt fart, vidd, intensitet och stadga. Hösten 2019 fick hon ett 1:a pris i öppen klass på fjäll och snart därefter ännu ett 1:a pris i ökl på fält. Hon är nu uppe i elit klass och det ska bli kul att följa vad som händer härnäst. Mest av allt njuter vi av att vara ute med henne på jakt, där hon levererar gång på gång och är en fröjd att arbeta med.

 

J, SE VCH, SE JV-19, HE V-19, FI V-19, NORD V-19 

Renslingans Elliot

född 2018-05-03

Vårt senaste nytillskott till kenneln är en ännu ung grabb, son till Merel ur hennes sista kull. Vid 6 månaders ålder började vi att målmedvetet träna honom med inriktning på fjälljakt och det gav utdelning nästa säsong. Han har visat sig vara en klok jakthund med stor jaktlust, viltfinnarförmåga, fina ståndanlag och bra respekt för fågel. Av den anledningen kunde vi också börja fälla fågel för honom relativt tidigt. Tyvärr skadade han tassen mitt under provsäsongen, vilket ledde till att han blev jaktmeriterad först sent på hösten, och då mirakulöst nog på fält, som han knappt varit på. Dessutom blev han vid samma tillfälle Drentklubbens Klubbmästare 2019!

Utöver det blev han under sommaren snabbt viltspårschampion, varav ett pris med hp.

På utställningar har han redan haft stor framgång, vid 15 månaders ålder blev han t.ex. BIG-4. Allteftersom han mognar tror vi att han kan bli en riktig storvinnare i ringen. Dessutom trivs han med att visa upp sig.

Framför allt är Elliot är en vänlig, tillgiven och okomplicerad familjemedlem som vi hoppas och tror mycket på. För jakten, utställning och avel.