Renslingans Kennel

Drentsche Patrijshond 

Strävhårig tax (normal)

 

Våra hundar

          Ilse, Merel, Corinne, Belle och Millie   

J, C.I.B., SE UCH, FI UCH, SE V-12,

Ilse fan't Suydevelt

född 2008-01-04

 

Våren 2008 hämtade vi Ilse i provinsen Drenthe i Nederländerna och flög med henne i en liten väska hela vägen till Sverige.

Den åttaveckor gamla valpen har nu vuxit upp till en energisk, nyfiken och orädd hund som älskar att göra saker tillsammans med oss. Hon är social, ibland nästan i överkant, och charmar alla hon träffar, såväl människor som hundar.

Som jakthund mognade Ilse rejält under 2011. Med ens var det som om allt började "falla på plats". Träningen gav äntligen utdelning. Den höstens ripjakt var fantastisk med många och stora ripkullar och en hund som satte sig pladask när 10-12 ripor flög upp. Under 2012 tränade vi henne på fält nere i Mellansverige och kunde under hösten starta på fältprov med goda resultat: Två 1:a pris i ÖKL och två starka 2:a pris. Under 2013 startade hon i elitklass och fick 3 x 2:a pris, varav en 7:a på fält. 2014 har hon redan ett 2:a pris, EKL, på fjäll och ett 1:a pris, EKL, fält. Nu behövs bara ett till 1:a pris, EKL, och Ilse blir SE JCH!

Framförallt är hon en fantastisk riphund på fjället. Anpassningsbar, outtröttlig och en riktig fågelfinnare, som dessutom håller god kontakt utan att vara trångsökt. En verklig fröjd att ha med på jakt!

Ilse har fått sju fina valpar, 2012 och 2013.

 

 

 

J, SE UCH, NO UCH, SE VCH, NO VCH

Renslingans Corinne

född 2015-04-07

Merel fick tio fina valpar och av dessa blev det Corinne som stannade kvar hos oss. En parning som vi gjorde för att få fram den hund vi själva ville ha. Vi har inte blivit besvikna! Under den första jaktsäsongen levererade Corinne över förväntan för en så ung hund. Hon sökte klokt och systematiskt, nyttjade vinden väl och höll god och jämn fart. Fin jaktlust och massor med motivation har hon, samtidigt som hon hela tiden håller kontakt. Allt det vi vill ha av en drent!

Redan vid andra svenska jaktprovsstarten fick hon ett 1:a pris i UKL på fjäll, vilket följdes av ett 1:a pris i UKL på fält och därefter ett 1:a pris i ÖKL på fält. Några veckor senare fick hon ännu ett 1:a pris i ÖKL på fält, endast 18 månader gammal. Det betydde att hon gick upp i elitklass och på vårfjällproven i april 2017 fick hon en 6:a och en 8:a (!) i elitklass på fjäll.

Under sommaren 2016 bevisade hon även sin spårvillighet genom att bli svensk viltspårschampion. 

Också utställningsresultaten har varit goda. Endast 2 år och 1 månad gammal blev hon svensk utställningschampion.

BPH med skott är gjord tillsammans med flera av hennes syskon. Härligt att se att goda mentala egenskaper går igen i kullen: arbetsvilliga, orädda, hanterbara.

Nu ser vi fram emot att följa Corinnes fortsatta utveckling i prov och jaktsammanhang - redan nu är hon en stjärna och vi har stora förhoppningar på henne. Men framför allt är Corinne en underbart härlig familjemedlem som lyser upp vår vardag varje stund!

J, SE JCH, SE VCH, SE UCH, NO UCH, FI UCH, NORD UCH, C.I.B., C.I.E,    FI V-15, HE V-15

Merel fan't Suydevelt

född 2012-04-25

Vår jaktprinsessa Merel har från 10 veckors ålder visat att jobba, springa och söka fågel är det bästa hon vet. Vid 13 veckor simmade hon och hämtade fågel, vid 5 månader sökte hon av fjäll och fann ripor på löpande band, vid 14 månader klarade hon eftersöksgrenarna i UKL vid första försöket med högsta poäng, inte ens 1,5 år gammal fick hon 2 x 1:a pris i UKL på fält första gångerna hon startade, kort därefter fick hon 1:a pris i ÖKL på fält på Gotland. Hösten 2014 fick hon ett 2:a pris, ÖKL, fält och ännu ett 1:a pris, ÖKL, fält. Det betydde att hon var tvungen att starta i EKL, endast 2,5 år gammal. Under hösten fick hon ett 1:a pris i EKL och ett 2:a pris i EKL, båda på Gotland, där det enbart jagas vild fågel. Snart därefter fick hon ännu ett 1:a pris i EKL och blir därmed första drent någonsin att bli svensk jaktchampion!

Med andra ord: En mer arbetsvillig och jaktduglig hund är svårt att få. Dessutom är hon en härligt social och älskvärd hund som är en fröjd på hemmaplan. Allt det vi önskar av en drent!

Liksom Ilse är Merels utställningsresultat utmärkta. Den 1 juni 2014 blev hon svensk utställningschampion, endast 2 år och 1 månad gammal. En månad senare blev hon norsk utställningschampion. Kort därefter även finsk utställningschampion. Det betyder att hon blev den första drent som kunde ansöka om och därefter titulera sig Nordisk Utställningschampion.

En officiell MH (Mentalbeskrivning hund) gjordes i maj 2014 och visade att Merel är en orädd och harmonisk hund som snabbt assimilerar sådant som hänt och går vidare till nästa uppgift. Framför allt var det tydligt att hon är en mycket arbetsinriktad hund som inte stressar upp sig i onödan. BPH med skott visade därefter samma sak.

Merel har fått en kull med tio valpar 2015 och en kull om fyra 2016.

 

 

 SE JV-17 Belle v.'t Wilhoeckske

född 2017-02-25

Vårt senaste nytillskott Belle är noga utvald från fina gamla linjer i Nederländerna som har allt det som vi vill ha av en drent: utmärkt jakthund, familje- och gårdshund, vilja att vara till lags, god hälsa och en lättsam, stabil mentalitet. Hon är av samma typ som våra övriga hundar, men så obesläktad med dem som det går att vara i denna ras. Vid 11 veckors ålder hämtade vi henne i Nederländerna och stannade därefter där tills hon blev 15 veckor gammal och stor nog att resa över gränserna. Belle är en fantastisk stabil och trevlig hund som vi ser fram emot att ha i vår flock och att träna och se henne utvecklas.

 

SE VCH Millie Dogwood of Shadydowns

född 2015-10-25

Strävhårstaxen Millie kommer även hon från Nederländerna. Med pappa NL JCH (Drev), NL VCH Wannes Uit de Boevenkuil har hon att brås på och hon har glatt oss från första stund. Än så länge har hon förra hösten börjat jagas in, nu är viltspårsträning och prov i full gång. Hon är en stjärna på viltspårsprov som hon går klockrent varje gång. I juli 2017 blev hon svensk viltspårschampion, och nu ligger fokus på drevjakt till hösten. På utställning har hon 2 x Excellent och vi ska ställa ut henne åtminstone några gånger till. Dessutom, och kanske framför allt, är Mille en underbart tillgiven, glad och trevlig familjemedlem - med stor och rastypisk karaktär!