Renslingans Kennel

Drentsche Patrijshond

 

RENSLINGANS BLOGG

Fältprov i Alphen

2013-03-29

Två fältprov har vi hunnit titta på under dessa dagar och Nederländska drentklubbens vårprov i Alphen bjöd självklart på flest drentstartar. Fantastiskt kul att se så många duktiga jaktdrentar arbeta och att få tillfälle att samtala med ursprungslandets domare och uppfödare om hur en bra drent bör jaga.

Provformen skiljer sig en del åt från våra fältprov, men det handlar mest om detaljer - en hund per släpp, kortare släpptid, hund och förare reser fåglarna tillsammans - men principerna är ändå desamma. Något som alla vi talade med var eniga om, och som även syntes på fälten, var att idén om att drenten ska "jaga under bössan" är död. Detta härrör från en tid då Nederländerna bestod av små dikade markplättar. Nu har jordbruket blivit mer av en stordrift, och fälten därmed större. Då måste hundarna anpassa sitt sök efter marken och drenten är ju känd för sin anpassningsbarhet. Dagens jaktdrentar söker vitt och stort när marken kräver det - med bibehållen kontakt med sin förare.

De ska söka av all slags mark - majsfält, stubbåker, plöjda fält, buskar och snår - hela tiden med god och jämn fart, bra stil - hög nos och svansen som "ett roder", dvs i jämn höjd med kropp och huvud. Att drenten ska röra svansen i en cirkulär rörelse under sök, som det står i standarden, var enligt de domare, ägare och uppfödare vi pratade med inte alls önskvärt och få jagande drentar gör det idag, annat än när de rotar efter gnagare. En sådan svansrörelse stör hundens styrkraft och hindrar den från ett jämnt och bra sök.

 

Dagen i Alphen bjöd på vårväder (innan nästa snöoväder kom) och många fina uppvisningar. Här vad gäller fart.

Hopp över breda diken. Syns att han gjort det förut!

Blixtsnabb jakt till skogs efter hare (vilket precis som i Sverige i öppenklass betyder att man åker ut).

Och som alltid i Nederländerna bjöds det på god mat och dryck som alla tagit med - och massor med gott humör och trevlig samvaro. Dessutom en stor vilja att dela med sig av kunskap och erfarenhet till oss drentägare i utlandet. Vilket vi kommer att fortsätta att suga i oss av så mycket vi kan!

Antal kommentarer: 2

2013-03-30 11:22:06 - Evis

Oj,oj så spännande att se jaktprov med drentar i hemlandet! Det vill jag höra mer om vid tillfälle. Kul att ni nu har en ny kull att se fram emot, lycka till!
Varma hälsningar
Evis P

2013-03-31 16:32:41 - Peter Doderer, pdoderer@zonnet.nl

Het was een genoegen om een gedreven en gepassioneerde liefhebster uit Zweden te ontmoeten op twee veldwedstrijden in Nederland om te kunen ervaren wat een veldwedstrijd continentaal II inhoud voor de jagende Drentsche Patrijshond in het land van oorsprong.


Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)